Ana Sayfa / Seyahat Haberleri / Üç Çocukla Dünyayı Dolaşıyor…

Üç Çocukla Dünyayı Dolaşıyor…

Geçtiğimiz günlerde Gülşah Hanım ile yapmış olduğumuz söyleşiyi sizlerle paylaşıyoruz. Evet başlıkta da okuduğunuz gibi Gülşah ÖZKARACA üç çocuğu ile dünyayı dolaşıyor. Ve bundan inanılmaz zevk aldığını anlatıyor. Çocukla gezilir mi diyenlere belki ilham olur diye düşünüyoruz.

Öncelikle size biraz Gülşah Hanım’dan bahsedelim.  1982 yılında İzmir’de doğmuş. İlk ve orta öğretimini İzmir’de tamamlandıktan sonra Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuş ve bu şekilde İstanbul macerası başlamış. Gençlik aşkı olan İbrahim Bey ile herkesin çok erken diyeceği 21 yaşında evlenmiş.  Daha sonrasında 3 tane gülleri olmuş. Gülrana, Gülefza ve Gülbanu. Gülşah Hanım’la çocukla seyahat üzerine hepimize ilham verecek bir söyleşi gerçekleştirdik. Herkese iyi okumalar. Yorumlarınızı bekliyoruz.

Gülşah_soylesi

1- Çocuklarla nereleri gezdiniz?

İki çocukla dünyayı gezmeye başladık. ilk durağımız Kıbrıs oldu.  Kıbrıs’a ortanca kızım 20 günlükken gittik. Kıbrıs’tan sonraki durağımız Dubai oldu. Dubai’ye hatta 5-6 kez gittik. Çok sevdik biz Dubai’yi, çocukla gidilebilecek en iyi lokasyon. Çocukla yapılabilecek aktiviteler fazlaca var. Yalnız Dubai de otel seçimini iyi yapmak gerekiyor. Uzun gidilmesini tavsiye ederim.

İki kez Avrupa seyahati yaptık.

İlk Avrupa’ya gittiğimizde biri 15 aylık biri 27 aylık idi.

İlkinde İtalya Roma ile başladık oradan uçakla Paris’e geçtik. Paris’ten uçakla ise Barcelona’ya gittik Barcelona’dan tekrar  uçakla Pisa’ya Pisadan da trenle Venedik’e geçtik. Venedik’ten araba kiralayıp Milanoya gittik. Aynı yolculukta hem uçak hem tren hem araba yolculuğu yaptık. Tabi en rahatı ise tren. Tren çocuklar açısından inanilmaz rahat. Sonraki gezimiz Moskova’ya gittik. Özellikle Moskovadaki astronomi müzesini tavsiye ederim. Moskova da ulaşım olarak da metro çok güçlü rahat ettik. İkinci kez Avrupa’ya gittik. Avrupa’yı Avrupalılar gibi görmek istedik. Araba kiralayarak gezdik. 4200 km yol yaptık. Milano dan başladık oradan basele geçtik, oradan Hamburg ve Amsterdam yaptık. Amsterdam’dan Berlin’e geçtik. Berlin’den Viyana,Prag oradan da Venedik yapıp oradan Milano’ya geçtik. ( Keşke Budapeşte’ye gitseydiniz). Gittiğimiz yerlerde yeni oyun alanları daha çok geziyoruz. Biraz müzeleri gezerken sıkılıyorlar. Müzelerden feragat etmek zorunda kalıyoruz. Bu seyahatimizde en çok Hollandayı sevdik. Dünyada en çok disneyland bilinir ama Hollanda da efteling parkı var mutlaka çocukla görülmesi gerekir. Amsterdama 100 km mesafede. Hollanda nın disneylandı diye biliniyor ama disneylanda göre ciddi ekonomik. Doğası mükemmmel bir gün hatta iki günü alabilir. Tabi bu arada Umre’yi söylemeden geçmeyelim. Mekke, Medine ve Cidde’ye genel de çocuklarımız ile gittik.

2- Biraz da Uçak yolculuklarınızı konuşalım nasıl geçiyor annelere tavsiyeleriniz nelerdir? 

Bana en çok gelen soru çocuklar kaç yaşında iken ilk uçağa bindirdiniz oluyor.  Biz 20 günlükken uçakla seyahate gittik. Peki zor olmadı mı hayır zor olmadı. Emziren bir anne için uçak hiç sıkıntı değil. Herhangi bir basınç olduğunda sürekli emziyorsunuz. Emme reflexsi kullak zarlanını dengeliyor. Ne kadar erken o kadar rahat. Uçakla en sıkıntılı dönem 6 aydan sonra başlıyor. Tabi biz Kıbrısa giderken diğer kızımız 2 yaşında idi. Onunla ilgili yanımıza bir kaç sevdiği şeyleri aldık. Boyama kitabı, oyuncak vs. Çok uzun bi uçuş olmadığı için çok rahat gittik.

Sadece uçuş öncesi takip edilmesi gereken bazı şeylerden bahsetmek istiyorum. Her bir çocuk için check-in de 15 dk ekstra hesaplamak gerekiyor. Tuvaletleri oluyor, küçük bebek var ise altını temizlemek gerekiyor. Emzirmek gerekiyor. Kendi standartlarımıza göre düşünmemek gerekiyor. Çanta da pasaportlara dikkat etmek lazım. Çünkü çantada çocuğun suyu meyve suyu gibi şeyler oluyor mutlaka pasaportları ayrı bir bölmede hatta mümkün ise su geçirmeyen bir kılıfın içinde tutmak gerekiyor.

En önemlisi bebek arabası. Hem hafif bebek arabası en iyi bebek arabası diyerek hantal bebek arabalarını bir kenara bıraktık. Bana en çok sorulan sorular bebek arabası uçağa alınıyor mu? Genelde uçak kapısında bebek arabasını teslim ediyoruz. İnişte de hemen uçağın kapısında veriyorlar. Bazen valizlerle beraber geliyor. Thy’nin 4 saat ve üstü uçuşlarında uçakta bebekler için yatak ta veriyorlar çok da rahat uyuyor çocuklar. Bunu da mutlaka checkin sırasında belirtilmesi gerekiyor.

Uçakta yolculuk yaparken ben hep tavsiye ediyorum. Çocuğun daha önce tanışmadığı bir oyuncağını yanınıza almak inanılmaz hayat kurtarıyor. Uçak yolculuğunda çocuk çok sıkıldığında bu oyuncağı vermek onu rahatlatıyor. Yanınıza aldığınız boyama kitapları, belki eğitici bir video çocuğun rahat zaman geçirmesini sağlıyor. Bence en önemlisi annenin gergin olmaması. Annenin ve babanın gerginliğini çocuk hissediyor ve daha çok problem çıkarabiliyor. Dolayısı ile anne daha çok geriliyor.  Her iki tarafta diken diken oluyor uçuş boyunca. Bunun sonucunda uçaktakiler de rahatsız olabiliyorlar. O yüzden her zaman derim muhattap olduğumuz kişinin çocuk olduğunu unutmamız gerekiyor. Onu bir yetişkin gibi görürsek ve o olgunluğu beklersek problem olacaktır ama çocuk olduğunu hatırlayıp uçakta da gezmesine biraz müsade edersek çocukta rahat edebilir.

Giderken yanıma mutlaka onları oyalayabilecek gıdalar alıyorum. Süt, ceviz gibi sevdikleri şeyler çocuğu bir nebze oyalıyor.

Uçağa binmeden önce çocuklara sadeleştirilebilir kıyafetler ile giydiyorum. Bazen uçak soğuk bazen sıcak oluyor onun için sadeceleştirilebilir kıyafetler rahat oluyor.

3- Seyahatlerinize turla mı gidiyorsunuz?

Hayır genelde tur tercih etmiyoruz. Çünkü turlar genelde çocukla gezmeye müsaid olmuyor. Hem kendi istediğimiz yerleri gezmek hemde ekonomik olması için tur tercih etmiyoruz.

4- Gezilerinizde Otel Tercihleriniz hangi yönde oluyor? Otel noktasında tavsiyeleriniz nelerdir? 

Daha ekonomik olması için uygun budget otelleri ve uygun uçuşları tercih ediyoruz. Ve mümkün ise otelin bir alışveriş merkezi yakınında olmasını dikkat ediyoruz. Yada apart hotel ayarlıyoruz. Siz aç kalabilirsiniz ama çocuklar aç kalamaz bu sebeple yakınınızda alışveriş merkezi olur ise rahat ediyorsunuz ihtiyaçları karşılamak açısından. Otellere öncesinde çocukla geleceğinizi bildirirseniz ücret almaksızın ekstra yatak sağlıyorlar. Ama tavsiyem gitmeden önce otele mutlaka mail atmanız.

5- Gittiğiniz yerde çocuklar ne ile besleniyorlar? Sıkıntı yaşıyor musunuz?

Valizlere mutlaka seyahat boyunca besin değeri yüksek gıdalar koyuyorum. Ceviz, keten tohumu, fındık, susam çeşitli tahıllar ile kiloluk bir paket yapıyorum gittiğim ülkelerde  yoğurtlarına bu tahıllardan ekleyerek yoğurdun besin değerini arttırıyorum. Yolculuklarda genelde bir sindirim problemi sıkıntı oluyor. Yoğurt sindirim problemini de azaltıyor.  Bu şekilde bir öğün garantiye alıyorum. Bazı arkadaşlarımdan da duyuyorum et konserve götürüyorlar. Eti haşlayıp küçük küçük kavanozlara koyup ağzını sıkıca kapatıyorlar ve gittikleri ülkelerde yediriyorlar. Bu şekilde protein ihtiyacı karşılanmış oluyor. Ben genelde yoğurt ve yumurta ile karşılamaya çalışıyorum kısa gezilerde.

6-Çocukların seyahatte hasta olmalarından korkmuyor musunuz?

Hastalık konusunda ben hep çok rahat bir tipim. Çok şükür de seyahatlerde hiç hasta olmadılar. Hasta olmamalarını da bolca yoğurt yemelerine bağlıyorum. Hatta doktoru da beni bu anlamda destekledi. Yoğurt çok ciddi anlamda koruyor. Yanıma ne olur ne olmaz klasik olan ilaçları alıyorum.

7- Gittiğiniz yerlerde bebek arabası kullanıyor musunuz?

Mutlaka. Küçükken iki bebek arabamız vardı. Hafif arabalar tercihimiz oldu. Chicco Liteway her zaman tercih ederiz. Hem dayanıklı hemde hafif.

8-  Son olarak çocuklarla gezmekten zevk alıyor musunuz?

Tabi ki zevk alıyoruz yoksa çocukla gezmek hem çok masraf hem de zahmetli ama dünyayı gezmek çok güzel farklı yerler görmek farklı insanları tanımak, farklı kültürleri tanımak çok güzel. Çocuk bir engel değil herkesi bu muhteşem zevki tatmayı tavsiye ediyorum.

Biz de Gülşah Hanım’a bu güzel söyleşi için çok teşekkür ediyoruz.

Cansu KARADAĞ

 

 

 

Bu Yazıda İlginizi Çekebilir

Kurban Bayramı Gezi Planımız…

Yazdır / PDF Merhaba, Her zaman ki gibi bayram ziyaretlerimiz ve Kurban kesme işlemimizden sonra …

4 Yorumlar

  1. Emel Gürkan

    Maşallah Gülşahi tebrik ediyorum.seyahatlerinin devamını diliyorum.sevgilerimle

  2. 3 erkek çocuk annesiyim. Çocuklarımın yaşları 10,10 ve 9. İlk 5 yıl bende çok gezdim çocuklarla. Sonra okulları başlayınca tabii rutin hayat başladı. Bana da herkes şaşırıyordu. İlk yolculuğum. Amerika’dan Almanya’ya idi. İkizlerim 9 aylık, karnımda da 5 aylık Bebek. Yanımda eşimde yok. Hostesler hayretle bana bakıyordu. Neyse kısaca demek istediğim. 3 tane küçük çocuk ile gezmek evde rutin ve monotonlaşmış bir hayat kurmaktan daha kolay. Çünkü kadın yoksa bunalıyor. Evde sürekli yemek, temizlik ve çocuklara aktivite yarat. Eğer çocuklarınız akıllı ise-onlarda zaten o monotonluktan bunalıyor. Keşke Gülşah Hanım Amerika’ya gelebilse, burda ki müzelerde hep çocuklar için aktiviteler oluyor. Onun için benim çocuklarım bayılıyor müzelere gitmeye. Keşke Avrupa’da o akımı başlatsa. Efteling Park’ı biliyorum. Çocukluğumda iki kere gitmiştim . Gerçekten muhteşem. Ve burda ki fahiş eğlence parkı biletlerini görünce şaşırmıyor değilim.

  3. Ne kadar Güzel özetlemişsiniz durumu Hanife Hanım, Benimkilerin biri birinci sınıfta diğeri üçüncü sınıfta okullardan izin alarak seyahatlere devam etmeye çalışıyoruz. . Dünyayı gezmek yeni kültürler görmek başlı başına bir okul diyerek o konuda biraz esnetme yapıyoruz okulda. Öğretmenleri biraz nazlansa da alıştılar bize 🙂 . Amerika önümüzdeki ilk rotamız olacak inşallah şimdiye kadar deniz aşırı seyahati uçak yolculuğunun uzaması sebebiyle biraz ötelemiştik. Artık inşallah onun da vakti geldi gibi. Ancak o kadar yol almışken 3-4 haftalık bir rota çizmek istiyoruz Okul artık bu kadarına müsade etmeyeceği için önümüzdeki yazı bekliyruz. Amerika ile ilgili çocuklara yönelik tavsiyeleriniz çok kıymetli benim için. Yazarsanız çok sevinirim. Dediğiniz gibi Paris Disneyland deneyimimiz çok külfetli olmuştu Efteling çok iyi bir alternatif hele bizim gibi kalabalık çok çocuklu aileler için liste başı olmaya değer.

  4. Teşekkürler Emel Teyze 🙂

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.