Ana Sayfa / Türkiye Gezi Önerileri / Artvin / Doğu Karadeniz’in Cenneti Artvin..

Doğu Karadeniz’in Cenneti Artvin..

Doğu Karadeniz’in en kuzeydoğu köşesinde kurulmuş Artvin şehri ilini ikiye bölen en önemli akarsuyu Çoruh Nehriyle, dik yamaçlı uzun vadileri ile, 3900 metreye kadar yükselen birbiri ardına sıralanmış olan yüksek dağları, balta girmemiş doğal ormanları, Krater gölleri, Karagülleri, yemyeşil yaylaları, fauna ve flora zenginliğiyle, tarihi kilise, kale ve kemer köprüleri, geleneksel mimarisi ve festivalleri ile çeşitli turizm değerlerini içinde barındıran otantik bir turizm şehri Artvin.

Toplam ’da il merkezi haricinde Ardanuç, Arhavi, Borçka, Hopa, Murgul, Şavşat, Yusufeli olarak 7 ilçesi bulunmakta olan Artvin’in doğal güzelliklerinin yanı sıra Karadeniz insanlarının sıcaklığı karşısında büyülenmemek elde değil. Osmanlı dönemindeki şehrin adı Artvini ve diğer adı ise Livane’dir. Artvin ve çevresi çeşitli kavimlere ev sahipliği yapmış. Gelmiş geçmiş tüm medeniyetlerin izlerini taşıyan birçok manastırı, klisesi, camileri, kale ve köprüler olmak üzere çok sayıda tarihi eseri bulunduruyor. Artvin’in lisan olarak 2. dili de Lazca’dır. Kimi bölgelerde Lazca’yı anadil olarak kullananlar mümkün.

Karadeniz bölgesinin en güzel yerlerinden biri olan Artvin’in yöresel mutfağı ise oldukça geniş. Öne çıkan lezzetlerden hamur işlerinden Garşo (Ekmek aşı), Mısır Ekmeği (Çadi), Kete, Hamsili Ekmek, Laz Böreği, Ginkal, diğer yemeklerinden Ebe Gümeci, Puçuko, çok sevdiğimiz Karalahana Sarması, Taze Fasülye Kızartması, Mıhlama, Kuymak, Çarğala (pazı) Yemeği, Hamsili Pilav, Turşulu Pilav Yusufeli Cağ Kebabı, Çorbalarından (Nişoşlu) Yoğurt Çorbası, Çinçar (ısırgan otu) Çorbası, Soğan Harşosu, tatlılarında ise Hasuta, Kaysefe bunlardan sadece bazılarıdır.

Artvin’de Dağ tırmanışları, Doğa yürüyüşleri, Çoruh Nehri ve Barkal çayında yapabileceğiniz rafting ve kano sporlarının yanı sıra 2009 yılında hizmete girmiş olan şehir merkezine 17 km’de yer alan Atabarı Kayak Merkezi spor ve doğa severleri buraya çekmektedir. Yemyeşil doğası ile etkileneceğiniz bu şehirde ayrıca son yıllarda giderek artan yayla turizmini de unutmamak gerek.

Oldukça fazla gezilecek, görülecek yere ve sportif etkinliklere sahip olan Artvin iline gidenler bizce gezi listesini hazırlamalılar. Çünkü Artvin’de o kadar gezilip görülecek yer var ki saymakla bitmez. Ayrıca Artvin’de birçok festivalde düzenlenmektedir. Festival zamanlarına http://www.artvin.bel.tr/  ulaşabilirsiniz.

Artvin’in Kaleleri

Artvin (Livana) Kalesi, Şavşat (Satlel) Kalesi, Ardanuç (Gevhernik) Kalesi, İskenderpaşa Camii ve Türbeleri

Artvin’in Kilise ve Manastırları

Artvin’de Altıparmak (Barhal) Manastır Kilisesi Camii (Yusufeli ilçesi ), Hamamlı (Dolıshana) Manastır Kilisesi (Merkez), İşhan Kilisesi (Yusufeli ilçesi), Yeni Rabat Kilisesi (Ardanuç ilçesi), İbriga Şapeli (Borçka ilçesi), Tibeti Kilisesi ( Şavşat ilçesi), Köprülü Kilise ( Şavşat ilçesi), Porta Manastır Kilisesi (Merkez) Dörtkilise Manastırı (Yusufeli ilçesi) önemli olan kilise ve manastırlardır.

Artvin’in Köprüleri

Berta Köprüsü, Ortacalar Çifte Köprü

Artvin’in Yaylaları

Yaylalar Artvin topraklarının yaklaşık % 51’ini kaplar. Artvin’in başlıca yaylaları; Yusufeli, Zeytinlik ve Ortaköy Derelerinin oluşturduğu çizginin güneydoğusundaki bölgede bulunan Meşeli, Kurudere, Düzenli, Kireçli, Yığılı, Kapik, Irmaklar, Bilbilan, Çamlıca, Hanlıköy,Ballı ve Yoncalı yaylaları,Muratlı – Borçka, Artvin – Ortaköy Deresi ile Gürcistan arasında kalan bölgedeki, Taşköprü, Meydancık,  Mısırlı,  Oba,  yaylaları,Merkez İlçe – Zeytinlik – Yusufeli İlçesi çizgisinin kuzey ve kuzeybatısında kalan bölgedeki Keşoğlu, Çamlık, Mağara, İnekli, Kocakarılı, Dikme ve Taşkınlık  yaylaları sayılabilir. Yusufeli-Karçal Turizm Merkezi-Yaylalar Köyü, Borçka-Karagöl Yaylası, Şavşat- Karagöl, Ardanuç-Bilbilan Yaylası

Kafkasör Turizm Merkezi (Kafkasör Yaylası)

Artvin’in en meşhur güney-batısındaki yaylaya 10 km. asfalt yolla ulaşılmakta. 1. 250 m. yükseklikteki yayla görülmeye değer güzelliktedir. Her yıl Haziran ayının son haftasında düzenlenen ve 3 gün süren boğa güreşleri etkinlikleri, yöre halkı tarafından yoğun ilgi görmekte, festival havasında geçmektedir. Yaylada Cıskaro, Yalnızhasan ve Acısu diye adlandırılan şifalı sular bulunmaktadır.

Artvin’in Doğal Güzellikleri

Karagöl Sahara Milli Parkı, Hatila Vadisi, Camili-Efeler Tabiatı Koruma Alanı, Camili-Gorgit Tabiatı Koruma Alanı

Karadeniz sahilindeki Arhavi ve Hopa İlçelerinin 34 km’lik kıyısında bulunan Hopa –  Kemalpaşa Plajı, Hopa Kopmuş Plajı ve Arhavi Plajı denize girmek için elverişlidir.

Tarihi geçmişi olan bu ilde müze bulunmamaktadır. Artvin’ i bir açık hava müzesi olarak kabul edebilirsiniz.

Artvin’e kadar gitmişseniz mutlaka

Borçka Karagöller ve Camili Havzasını gezmeden
Coruhta rafting, Kaçkarlarda trekking yapmadan,
Kafkasör Yaylasında Boğa Güreşlerini İzlemeden,
Yöresel yemeklerinden yemeden, … dönmeyin diyoruz.

İyi gezmeler…

 

 

Bu Yazıda İlginizi Çekebilir

Kurban Bayramı Gezi Planımız…

Yazdır / PDF Merhaba, Her zaman ki gibi bayram ziyaretlerimiz ve Kurban kesme işlemimizden sonra …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.